Bootstrap

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΨΗΦΙΣΜΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                          Λαμία 25/07/2024

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ 

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΜΙΑΣ

Ν.Π.Δ.Δ.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ 10 

Τ.Κ. 35132 – ΛΑΜΙΑ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΨΗΦΙΣΜΑ

 

Πραγματοποιήθηκε χθες την 24/07/2024 στα γραφεία της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας, με πρωτοβουλία του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας, συνάντηση του Προέδρου και του Δ.Σ του Δ.Σ.Λ. με Δημάρχους της Π.Ε. Φθιώτιδας προκειμένου να συζητηθεί το θέμα χορήγησης παράτασης της προθεσμίας παραλαβής Εκπροθέσμων Δηλώσεων Κτηματογράφησης, ύστερα από την αιφνιδιαστική κατά την 30-6-2024 απόφαση του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ., με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο», περί μη παραλαβής Δηλώσεων παρά τις αντίθετες δηλώσεις του αρμόδιου Υφυπουργού κ. Κυρανάκη περί παρατάσεως έως την 30-11-2024. 

Στην συνάντηση παρευρέθηκαν οι : α) Δήμαρχος του Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας  κ. Αθανασία Στιβακτή,  β) Δήμαρχος Δήμου Δομοκού κ. Χαράλαμπος Λιόλιος, γ) Δήμαρχος του Δήμου Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές, δ) Δήμαρχος του Δήμου Μακρακώμης κ. Γεώργιος Χαντζής, καθώς και οι εκπρόσωποι των Δημάρχων των Δήμων  Λαμιέων και Στυλίδας αντίστοιχα:  κ. Σεραφείμ Πρέντζας Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λαμιέων και κ. Ευμορφία Χαντζηπασχάλη Γεν. Γραμματέας του Δήμου Στυλίδας.

Επί του άνω θέματος, όλοι οι παριστάμενοι κατέληξαν ομόφωνα στο κάτωθι ψήφισμα:

Είναι γνωστό ότι, με την υπ’αριθμ. 283/2024 απόφαση του Δ.Σ. του Ελληνικού Κτηματολογίου, είχε οριστεί -μετά από παράταση- ως καταληκτική ημερομηνία κτηματογράφησης στον Νομό Φθ/δας, κατά την οποία ήταν δυνατή η υποβολή εκπροθέσμων δηλώσεων και αιτήσεων διορθώσεων προδήλων σφαλμάτων, η 30/6/2024.

Όλοι μας ωστόσο παρακολουθήσαμε, τις διαβεβαιώσεις-δηλώσεις στα ΜΜΕ εντός των μηνών Μαΐου & Ιουνίου 2024 του αρμοδίου Υφυπουργού κ. Κυρανάκη, για παράταση και οριστική λήξη της προθεσμίας την 30/11/2024, όπως άλλωστε ισχύει στις περισσότερες υπό κτηματογράφηση περιοχές της χώρας (Ν. Αττικής κλπ).

Παρά ταύτα και παρά το γεγονός ότι, υπάρχουν αδήλωτες ιδιοκτησίες σε ποσοστό 35-40%, με απόφαση του Δ.Σ. της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» στις 30/6/2024, έκλεισε -χωρίς παράταση- για την περιοχή μας, η παραλαβή εκπροθέσμων δηλώσεων ακινήτων, με δυσμενέστατες συνέπειες για τους πολίτες του Νομού μας, που έχουν αδήλωτες ιδιοκτησίες, καθώς θα δημιουργηθεί μείζον κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα.

Είναι βέβαιο ότι, μια  σύντομη παράταση δεν συνεπάγεται καμία καθυστέρηση της περαίωσης της κτηματογράφησης, αντίθετα μόνο ευνοϊκές συνέπειες θα είχε για τους πολίτες.

Με το παρόν ΨΗΦΙΣΜΑ, διαμαρτυρόμαστε εντόνως και εκφράζουμε την αποδοκιμασία μας για την μη παράταση της άνω προθεσμίας, καθώς θα δημιουργηθεί μείζον κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα στους πολίτες και ΖΗΤΟΥΜΕ για τους παραπάνω λόγους, αλλά και για λόγους ισονομίας την παράταση της ήδη παρελθούσης προθεσμίας μέχρι την 30/11/2024.

 

1) Αθανάσιος Δ. Μακρυγιάννης, Πρόεδρος του ΔΣΛ

 

2) Αθανασία Στιβακτή,  Δήμαρχος του Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας 

 

3) Χαράλαμπος Λιόλιος, Δήμαρχος Δήμου Δομοκού 

 

4) Αθανάσιος Ζεκεντές, Δήμαρχος του Δήμου Λοκρών 

 

5) Γεώργιος Χαντζής, Δήμαρχος του Δήμου Μακρακώμης 

 

6) Σεραφείμ Πρέντζας, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων, εκπρόσωπος του Δήμου Λαμιέων.

 

7) Ευμορφία Χαντζηπασχάλη, Γεν. Γραμματέας του Δήμου Στυλίδας, αναπληρούσα τον Δήμαρχο Στυλίδας.

 

 

 

Το παρόν ψήφισμα θα κοινοποιηθεί προς τους:

 

  1. Τον κ. Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης
  2. Τον κ. Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης
  3. κ.κ. Βουλευτές του Ν. Φθ/δας.
  4. ΠΕΔ. 
  5. ΚΕΔΕ.