Bootstrap

Ταυτότητα

Δικαστικό Μέγαρο ΛαμίαςΟ Δικηγορικός Σύλλογος Λαμίας είναι ένας από τους αρχαιότερους της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1866. Πρώτος Πρόεδρος του συλλόγου διετέλεσε ο δικηγόρος, Κωνσταντίνος Γαββαθάς (1802-1879), από την Τρίπολη. Σύντομα, όμως ο σύλλογος ατόνησε και έπαυσε να υφίσταται. Μετά παρέλευση δεκαεννιά ετών επιχειρείται νέα προσπάθεια των δικηγόρων της Λαμίας για ίδρυση συλλόγου. Έτσι, το 1885 ιδρύεται και πάλι Δ.Σ. στη Λαμία με πρώτο Πρόεδρο τον Γεώργιο Διονυσόπουλο (1844-1886). Ωστόσο, και αυτός ο Δ.Σ. υπήρξε βραχύβιος και είχε την τύχη του πρώτου. Τελικά, το έτος 1897, μέσα σε μία ταραγμένη κοινωνικοπολιτικά περίοδο, που συμπίπτει χρονικά με τις παραμονές του ατυχούς Ελληνοτουρκικού πολέμου, ιδρύεται για τρίτη φορά Δ.Σ. στην πόλη. Πρόκειται για τον Δ.Σ. Λαμίας, που υφίσταται έως και σήμερα. Στο καταστατικό του [Φ.Ε.Κ. 25, 5 Μαρτίου 1897, τεύχος Β΄] ορίζεται ως ημέρα επετείου εορτής του συλλόγου η 22α Ιανουαρίου, που είναι και ημέρα ιδρύσεώς του.

Ο Δ.Σ.Λ. στεγάζεται στο Δικαστικό Μέγαρο της Λαμίας, που βρίσκεται επί της οδού Καποδιστρίου. Πρόκειται για ένα νεοκλασικό κτίριο, που άρχισε να κατασκευάζεται μετά το 1903 και αποπερατώθηκε στα τέλη του 1911, με δαπάνη του εθνικού ευεργέτη, Ανδρέα Συγγρού. Το μέγαρο αποτελεί ζωντανή ιστορία για την πόλη της Λαμίας. Βομβαρδίστηκε ανηλεώς από τους Γερμανούς τον Απρίλη του 1941 και υπέστη σοβαρές ζημιές από το μεγάλο σεισμό, που έπληξε τη Λαμία, τον Ιούλιο του 1980. Παρ’ όλες τις κακουχίες, επιβλητικό και λειτουργικό, έλυσε το στεγαστικό πρόβλημα των δικαστικών υπηρεσιών της πόλης για έναν ολόκληρο αιώνα.

Εντός του Δικαστικού Μεγάρου της Λαμίας εκτυλίχθηκαν συνταρακτικές δίκες, που είναι Πανελληνίως γνωστές, και στις οποίες δικηγόροι-μέλη του Δ.Σ.Λ. διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Σημαντικότερες είναι: α). Η δίκη του Κιλελέρ (1910), β). Η δίκη του Εκτάκτου Στρατοδικείου Λαμίας (1918), γ).«Η Δίκη της Λαμίας» (1922) (Αλ. Παπαναστασίου – Δημοκρατικό Μανιφέστο), δ). Οι δίκες του Στρατοδικείου Λαμίας (1945-1950), ε). Η δίκη της Σπυριδούλας (1956) και στ). Η δίκη του Γοργοποτάμου (1965). Ο Δ.Σ.Λ. καθ’ όλη την ιστορική του διαδρομή ανέδειξε μεγάλες προσωπικότητες τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση, όσο και στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας. Πρώτος Δήμαρχος Λαμιέων, προερχόμενος από το δικηγορικό σώμα, ήταν ο Θεμιστοκλής Λάζος (1887-1891). Ακολούθησε ο Ιωάννης Μακρόπουλος (1925-1929), που θεωρείται ένας από τους πλέον επιτυχημένους Δημάρχους της πόλης. Ακόμα, διετέλεσε πλειστάκις Υπουργός και εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Άλλοι διαπρεπείς δήμαρχοι-δικηγόροι, αιρετοί και διορισμένοι, είναι οι: Γ. Πλατής, Σπ. Πετρόπουλος, Αθ. Γραμματίκας, Δ. Λατσός, Ι. Κοντομήτρος, Ν. Κοκκαλάκης, Γ. Ντελής, Λ. Μπρεκουλάκης (Αταλάντης), Δ. Τσόγκας (Δομοκού). Στη Νομαρχία Φθιώτιδας αιρετός Νομάρχης προερχόμενος από τον Δ.Σ.Λ., αναδείχθηκε ο Τρ. Μπέλλος (1998-2001), που διετέλεσε και Βουλευτής του νομού.

Στην πολιτική διακρίθηκαν οι δικηγόροι Λαμίας: Ι. Τσιριμώκος, που διετέλεσε Πρόεδρος της Αναθεωρητικής Εθνοσυνέλευσης το 1911, Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων το 1912 και 1928, Υπουργός Παιδείας (1913-1915 και 1925) και Υπουργός Δικαιοσύνης (1917-1920 και 1935), ο Ηλ. Τσιριμώκος, που διορίσθηκε Πρωθυπουργός το 1965, χωρίς όμως να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή των Ελλήνων. Επίσης, οι: Ι. Πέτρου, Δ. Χατζίσκος, Θ. Παπακώστας, Αλ. Πλατής, Ν. Ζητουνιάτης, Αθ. Κέφαλος, Τρ. Σχινάς, Κ. Χαλκιόπουλος, Αλ. Βαλατσός, Δ. Δεδούσης (διετέλεσε και Νομάρχης Φθ/δας), Δ. Ζουλούμης, Αχ. Παπαλουκάς, Γ. Βελέντζας, Κ. Δυοβουνίωτης, Ι. Ευταξίας, Ν. Αββραάμ, Γ. Συγγούρης, Ρ. Χατζηρρήγας, Ν. Ξηρός, Σπ. Σουμαρίμπας, Ηρ. Βελλόπουλος, Κ. Περιβολιώτης, Γ. Αστερίου, Μ. Κολώνιας, Αλ. Παπαθανασίου, Δ. Ρόδιος, Αθ. Γραμματίκας, Χρ. Παναγούλιας, Ευ. Καλαντζής (Υφ/γός Δημοσίας Τάξεως), Κ. Τριανταφύλλου, Ν. Αργυρόπουλος, Ευ. Στάϊκος,

Ο Δ.Σ.Λ. από την ίδρυσή του αγωνίστηκε με πάθος για τη σύσταση Εφετείου στην περιοχή. Οι Αγώνες δικαιώθηκαν και την 2 Μαρτίου 2000 τελέστηκαν τα εγκαίνια του Εφετείου Λαμίας.. Τελευταίο επίτευγμα του Δ.Σ.Λ. και όλου του νομικού και πολιτικού κόσμου της πόλης υπήρξε η θεμελίωση την 7 Σεπτεμβρίου 2006 του νέου Δικαστικού Μεγάρου της Λαμίας στο πρώην Στρατόπεδο ¨Τσαλτάκη¨, που θα στεγάζει όλες τις δικαστικές υπηρεσίες.